Söndervittrade betongblock byttes ut till Sapas hållbara golvprofiler

2021-08-20

När Ekeby reningsverk i Eskilstuna fick problem med sprickor i sina betongblock blev Sapas profiler lösningen.

Många reningsverk i Sverige byggdes på 1950- och 1960-talen, så även Ekeby reningsverk. Och när nu ett par betongblock börjat spricka blev man helt enkelt tvungen att lösa problemet, och det var då Eskilstuna Strängnäs Energi tog kontakt med Sapa.

– Det var helt enkelt tidens tand som hade gjort sitt på betongen och de började vittra sönder. Med tanke på att många reningsverk i dag börjar bli till åren är de ofta i dåligt skick, förklarar Marian Holmberg, säljare på Sapa.

Just i det här fallet blev det extra bra flyt, för såväl kunden som för Sapa, förklarar han. Bara dagen innan Marian skulle upp till Ekeby reningsverk fick han nämligen en beställning från ett annat företag i Eskilstuna. En beställning på exakt samma profiler som reningsverket var intresserade av – golvprofilen som kallas SFG 300/80.

– Jag tog då med mig den beställningen upp i bilen till Eskilstuna och kunde i samma veva visa profilerna för Eskilstuna Strängnäs Energi gällande Ekeby reningsverk. Och det blev en fullträff, berättar Marian.

Just det här jobbet blev helt enkelt extra smidigt på många vis. De spruckna betongblocken i reningsverket hade dessutom exakt samma dimensioner som golvprofilen SFG 300/80.

– Det gjorde både beräkningen och bytet väldigt enkelt. Det här var helt klart ett tursamt jobb men roligast av allt är förstås att båda våra kunder i Eskilstuna blev väldigt nöjda, säger Marian.

Text: Isabella Lindholm Harbrecht

Lite kuriosa

Att rena smutsigt vatten har inte alltid varit så självklart som det är i dag. Nu vet vi ju att det är livsviktigt att ta hand om smutsigt vatten för hälsan. Det var på 1850-talet som man började ana ett samband mellan dålig hygien och sjukdomar, som till exempel kolera. Man grävde då ner avloppsledningarna i marken, men avloppsrören ledde direkt ut i närmsta vattendrag. Så småningom insåg man att avloppssystemet krävde reningsverk.

Avloppssystemet började byggas i större skala i Sverige på 1880-talet. Rören var grova, men om det kom mycket regn svämmade systemet över.

Att släppa ut all skit i närmsta vattendrag var inte heller särskilt lyckat. Många platser blev oerhört förorenade. Vid 1930-talets slut ställdes Riddarfjärdssimningen i Stockholm in på grund av hälsoriskerna för de tävlande.

Som tur väl har vi kommit mycket längre än så i dag. Sverige nu har drygt 2 000 kommunala avloppsreningsverk som årligen behandlar 1,5 kubikkilometer vatten, varav hälften kommer från hushållen.

Men tyvärr ser det inte ut så här i alla länder. Bristen på fungerande avloppssystem är ett gigantiskt hot mot folkhälsan i de fattiga delarna av världen. Totalt dör 1,8 miljoner människor varje år, till följd av sjukdomar som ofta orsakats av smutsigt vatten.

För att uppmärksamma problemen som bristande avloppssystem ställer till med finns organisationen World Toilet Organization. De har utropat den 19 november till Världstoalettdagen för att kasta ljus på det globala problemet som smutsigt vatten innebär.

Källa: Tekniska museet